Staphylococcus aureus`e poolt põhjustatud toidumürgistus
Nakkuse allikad:
- Esineb inimese nahal, limaskestadel, kehavedelikus
- Esmane nakkuse allikas inimene, harvem loom
- Saastunud piima - ja kondiitritooted (kreemid)
- Mikroob toodab eksotoksiini
Haigusnähud:
- Tekib soolepõletik, raskematel juhtudel krambid
- Iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, kõhulahtisus
Hävib:
- Toksiin on kuumuskindel, hävib 100ºC juures 0,5-1 tunni jooksul
Vältimine:
- Isiklike hügieeninõuete range jälgimine
- Käte jt. vigastuste, haavandite ning nina-kurgu põletike puhul –arsti konsultatsioon
- Toiduaineid piisavalt kuumutada, kiiresti jahutada,
- Vältida ristsaastumist, säilitada toit t<4ºC juures
- Vältida toidu hoidmist temp-l. 5-63ºC
- Toiduks kasutada pastöriseeritud piima
Staphylococcuc aureus
Staphylococcuc aureus´e kahjustus nahal
|