Avaleht > Mikroobsed toidumürgistused > Staphylococcus aureus`e  poolt põhjustatud toidumürgistus

Staphylococcus aureus`e  poolt põhjustatud toidumürgistus


Nakkuse allikad:

  • Esineb inimese nahal, limaskestadel, kehavedelikus
  • Esmane nakkuse allikas inimene, harvem loom
  • Saastunud piima - ja kondiitritooted (kreemid)
  • Mikroob toodab eksotoksiini

Haigusnähud:

  • Tekib soolepõletik, raskematel juhtudel krambid
  • Iiveldus,  oksendamine, kõhuvalu, kõhulahtisus

Hävib:

  •  Toksiin on kuumuskindel, hävib 100ºC juures 0,5-1 tunni jooksul

Vältimine: 

  • Isiklike hügieeninõuete range jälgimine
  • Käte jt. vigastuste, haavandite ning nina-kurgu põletike puhul –arsti konsultatsioon
  • Toiduaineid piisavalt kuumutada, kiiresti jahutada,
  • Vältida ristsaastumist, säilitada toit t<4ºC juures
  • Vältida toidu hoidmist temp-l. 5-63ºC
  • Toiduks kasutada pastöriseeritud piima

Staphylococcuc aureus


 

Staphylococcuc aureus´e kahjustus nahal

 

Mikroobsed toidunakkused ja mürgistused
Home Home